Vatikanets nye Direktorium for katekese, Å føre troen videre er ferdig oversatt til norsk, ble sendt til trykkeriet for noen uker siden og ankommer Oslo ganske snart. Bildene viser forside og bakside av boken (klikk på dem for å se større utgave) og under kan man lese noe av forordet. Boken vil bli grundig presentert på neste kateketseminar i Oslo 24. august.
FRA FORORDET
Historisk sett er hvert (av de tre siste) direktoriene blitt utarbeidet i etterkant av enkelte viktige dokumenter fra Kirkens læreembete. Det første hadde Det annet Vatikankonsils lære som utgangspunkt, og det andre Den katolske kirkes katekisme. Vårt direktorium har synoden om ny-evangelisering for overleveringen av den kristne tro og pave Frans’ apostoliske formaning, Evangelii gaudium. I alle tre tekstene går de samme behovene igjen, nemlig hva katekesens mål og oppgaver er, mens den enkelte tekst kjennetegnes av sin tids endrede historiske kontekst og måten Kirkens lære er blitt fremstilt på. …
Ser vi nærmere på den kulturelle konteksten, er det særlig to nye problemstillinger Kirken er kalt til å forholde seg til. Den første er den digitale kulturen, som i sin tur avstedkommer den andre, den kulturelle globaliseringen Begge er så tett sammenvevd at de påvirker hverandre og skaper synlige, radikale endringer i menneskenes liv. Behovet for en undervisning som tar hensyn til enkeltmennesket, kommer ofte i skyggen av globale trender som tvinger seg på.
Vi skal ikke undervurdere risikoen som ligger i fristelsen til å tilpasse oss internasjonale standardiseringsformer, særlig i sammenheng med trosundervisningen. Troslivet blir nemlig formidlet gjennom mellommenneskelige møter, og blir tilført næring innenfor trosfellesskapets krets. Behovet for å uttrykke troen gjennom liturgisk bønn og vitne om den gjennom nestekjærlighetens kraft, krever at vi vet å strekke oss bortenfor fragmenterende innspill for å gjenvinne den opprinnelige enheten ved det å være kristen. Denne enheten finner sin grunn i Guds Ord, som forkynnes og gis videre av Kirken gjennom en levende Tradisjon som innlemmer både gammelt og nytt (jf. Matt 13,52) fra generasjoner av troende som er spredt over hele verden.